Forsker på Sunnaaasstiftelsens tilbud
Det er etablert et forskningsprosjekt som skal skape større forståelse for hvordan parforholdet og partnerne påvirkes når en får ryggmargskade, og hva slags støtte som kan hjelpe.
Forskerteamet skal se på Sunnaasstiftelsens tilbud, Partners in Spine.
– En partner kan bidra til at en person som får ryggmargsskade får et best mulig liv etter skaden. Samtidig vet vi at en ryggmargsskade setter forholdet under press. Vi vil se på hvordan Partners in Spine kan bidra til å støtte dem i prosessen, sier Silje Mæland, professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin på Universitetet i Bergen.
Mæland er en del av en internasjonal prosjektgruppe som leder forskingen. De øvrige er professor Sanne Angel, avdeling for offentlig helse ved Århus Universitet og førsteamanuensis Åshild Gjellestad.
Partners in Spine
Sunnaasstiftelsen har tilbud til rettet mot personer med ryggmargsskade og deres partnere. Her kan de dele erfaringer med andre i samme situasjon og få veiledning av fagpersoner til hvordan de kan få et velfungerende samliv.
– En ryggmargsskade gjør noe med begge parter og med selve forholdet. Det er mye som blir annerledes, og mange opplever at man må finne ut av samlivet på nytt igjen. Partners in Spine er en hjelp på veien. Vi er svært glade for at forskere nå vil se på effekten av tilbudet og bidra til økt kunnskap på dette feltet, sier Marianne Holth Dybwad, daglig leder i Sunnaasstiftelsen.
Partners in Spine består av tre samlinger. Paret møter sammen til første og siste samling, andre samling er kun for partner. Sentrale tema vil være kommunikasjon, relasjoner og samliv.
– Målet er at deltakerne skal få oppleve fellesskap, få styrket selvtillit og motivasjon, og bedre forstå og mestre samlivet. Vår erfaring er at det er mange som har behov for å dele erfaringer om hvordan det er å leve sammen med en som har en ryggmargsskade, men at det er få arenaer for nettopp dette, sier Holth Dybwad.
Internasjonal interesse
Forskningsprosjektet har vekket interesse også i utlandet.
– Vi er i kontakt med mulige samarbeidspartnere ved Universidad de Costa Rica, Hospital Gutman i Spania og har ambisjon i fremtiden å inkludere Jimma Unversity i Etiopia og Ambo University i Malawi, forteller Mæland.
Forskningsprosjektet er i startgropen og resultatet forventes å foreligge i 2024.