Stort potensial for bruk av likepersoner i Malawi

Daglig leder, Marianne Holth Dybwad, deltok på et besøk i Malawi for å kartlegge hvordan stiftelsen kan bidra til å styrke rehabiliteringstilbudet. Kompetanseheving i hvordan leve aktive liv i rullestol, mentor-utdanning og deltakelse på Camp spinal er blant tiltakene som ble identifisert.

Delegasjonen besøkte Haukeland Universitetssykehus sitt partnersykehus i Malawi, The Lilongwe Institute of Orthopeadics and Neurosurgery (LION). Sykehuset er finansiert av familien Mohn i tett samarbeid med CBM, AO Alliance og Den norske Ambassaden i Malawi.

Ryggmargsskader et økende problem

Antall ryggmargsskadde øker i Malawi på grunnet av trafikkulykker, og skadene er ofte dødelige på grunn av manglende kunnskap, utstyr og leger med nevrokirurgisk kompetanse.

For dem som får behandling handler det om å finne måter å leve livet på̊ med en ryggmargskade. I denne prosessen er pårørende enda viktigere enn i den vestlige verden da infrastruktur, boforhold og arbeidsliv kan by på̊ ekstra utfordringringer i rullestol.

Spinal Injury Association of Malawi (SIAM) ser at mentorer i distriktene blir viktig for å lykkes i dette arbeidet, men det mangler rutiner for dette per i dag.

Mentorer – nøkkel til aktiv rehabilitering

Sunnaasstitelsen har etablert den norske modellen for Aktiv Rehabilitering der personer som lever med funksjonsnedsettelser bistår andre som kommer i lignende situasjon.

– Opplæring av likepersons-mentorer og etablering av struktur for likeperson-arbeidet i lokalsamfunnet rundt sykehuset kan bli en viktig støtte og supplement til behandling av ryggmargsskadde i Malawi, sier daglig leder, Marianne Holth Dybwad.

På̊ bakgrunn av kartleggingen som ble gjort under besøket foreslås det å jobbe videre med to hovedspor. Det første er et samarbeid med LION for å sikre rett behandling til rett tid for personer som får en ryggmargskade. Dette innbefatter støtte i arbeidet med en Spinalenhet og spisskompetanse på̊ ryggmargskade på̊ LION sykehuset.

Det andre er å samarbeide med SIAM ved blant annet å styrke kompetanse om hvordan leve aktive liv i rullestol, likepersons utdanning og deltakelse på̊ Sunnaastiftelsens Camp spinal.  

– I tillegg vil vi i dette arbeidet samarbeide om å skaffe ny krysskulturell kunnskap om nytten av likepersonsarbeid. Dette vil gjøres i samarbeid med Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssykehus, sier Holth Dybwad.

Sunnaasstiftelsen er fremst i Norge på likepersonsarbeid for personer som lever med funksjonsnedsettelse etter skade eller sykdom. Stiftelsen har drevet systematisk internasjonalt samarbeid de siste 10 årene.

Prosjektet er avhengig av ekstern finansiering, og både Sunnaasstiftelsen og Haukeland Universitetssykehus vil søke ekstern finansiering for å kunne starte arbeidet.

Gasta Design

Vi skaper lønnsame nettsider basert på Squarespace, og utviklar gjerne din visuelle identitet eller hjelper deg med digital markedsføring.

Forrige
Forrige

Forsker på Sunnaaasstiftelsens tilbud

Neste
Neste

- Enkelt å tilrettelegge