Bedre balanse med økt aktivitet og bedre søvn?

Sunnaasstiftelsen blir sentral i forskningsprosjektet Rett Balanse, som skal se om økt aktivitet og bedre søvnmønster kan bidra til at personer med ervervet hjerneskade opplever mindre utmattelse. Deltakerne skal rekrutteres fra Brain Camp.

- Vi vet vi for lite om hvordan aktivitet og søvn bør reguleres for personer med ervervet hjerneskade. Vi vet heller ikke hvorvidt en endring på̊ disse to områdene – i første rekke tenkt med redusert søvn på̊ dagtid og et økt aktivitetsnivå̊ – kan ha en innvirkning på̊ opplevd fatigue, og dermed deltagelse og mestring. Det er dette forskningsprosjektet skal utforske, sier prosjektleder for Rett Balanse, Ingrid Eitzen, seniorforsker i Sintef Digital.

Prosjektgruppen for Rett Balanse består av representanter fra Sintef Digital, Sunnaasstiftelsen og Personskadeforbundet LTN.

Utmattelse, et stort problem

Årlig rammes flere hundre barn, ungdom og unge voksne av ulykker eller sykdom i form av infeksjoner, slag eller svulster som medfører en permanent ervervet hjerneskade. Dette er en skade som kan påvirke både kognitive, emosjonelle og sosiale funksjoner.

-        Evnen til å regulere oppmerksomhet, impulskontroll, fleksibilitet og konsentrasjon kan svekkes og medføre vansker med selvstyring. Dette gjør det ekstremt krevende å forholde seg til omgivelsene. En av de mest krevende følgene er derfor utmattelse, eller fatigue. Det er ikke primært fysisk utmattelse, men snarere en "hjernetretthet", sier daglig leder i Sunnaasstiftelsen Marianne Holth Dybwad.

God søvn og fysisk aktivitet har vist god effekt på̊ fatigue. Funn viser midlertid at personer med ervervet hjerneskade ofte har utbredte søvnforstyrrelser og deltar i mindre grad i fritidsaktiviteter og er mindre fysisk aktive enn andre.

-        Erfaringsmessig skjermes ofte personer med ervervet hjerneskade for intensiv aktivitet og blir oppfordret til å være forsiktige. Dette er forståelig, men ikke nødvendigvis hensiktsmessig. Å kunne delta i aktivitet med andre, på̊ skole, jobb eller i fritiden er av meget stor betydning for å kunne oppleve fysisk, mental og sosial mestring, sier Holth Dybwad.

Deltakere fra Brain Camp

-        Ideen til prosjektet oppstod i samarbeid med Sunnaasstiftelsen, som gjennom tett kontakt med personer med ervervet hjerneskade og deres pårørende har sett et stort behov for hjelp og veiledning i belastningsstyring – rett balanse mellom fysisk aktivitet og hvile – for å få hverdagen til å fungere, sier Ingrid Eitzen.

Sunnaasstiftelsen har gjennom sitt arbeid med Brain Camp – en årlig, intensiv aktivitetscamp for barn/unge og voksne med ervervet hjerneskade – erfart at deltakerne opplever at de tåler mer enn de tror, og at de i etterkant tør å være mer aktive og føler mindre behov for søvn på̊ dagtid.

-        Disse erfaringene er imidlertid ikke innhentet systematisk og vi vet heller ikke hvor lenge dette varer etter camp. I dette forskningsprosjektet vil vi derfor kartlegge nærmere sammenhenger mellom aktivitetsnivå̊, søvn og fatigue, for å kunne utarbeide kunnskapsbaserte råd rundt belastningsstyring for personer med ervervet hjerneskade, sier Eitzen.

Deltagere til prosjektet vil bli rekruttert i samarbeid med Sunnaasstiftelsen på Brain Camp 2024. Gjennom tre måneder skal deltakernes aktivitetsnivå̊ og søvn kartlegges ved hjelp av aktivitetsarmbånd som Fitbit eller lignende. Resultatene av datainnsamlingen forventes å foreligge sommeren 2025.

-        Forskning som bringer rehabiliteringsfeltet fremover, er en sentral del av Sunnaasstiftelsens arbeid. Vi er glade for å kunne bidra med vår kompetanse inn i dette prosjektet, og for at våre camper kan benyttes som rekrutteringsarena for datainnsamlingen, sier Holth Dybwad.

Prosjektet er finansiert av Stiftelsen Dam.

Gasta Design

Vi skaper lønnsame nettsider basert på Squarespace, og utviklar gjerne din visuelle identitet eller hjelper deg med digital markedsføring.

Forrige
Forrige

Rehabilitering - et samfunnsansvar

Neste
Neste

Reiselivet vil tjene stort på tilrettelegging