Rehabilitering - et samfunnsansvar
Rehabilitering er en bro som bringer mennesker tilbake i samfunnet. For dem det gjelder er det avgjørende for å finne tilbake til et godt liv, og for samfunnet er det en nøkkel til et bærekraftig helsetilbud og et mer inkluderende samfunn. For å lykkes kreves samarbeid og økt innsats fra alle sektorer.
Et av de mest fremtredende temaene på Arendalsuka var betydningen av rehabilitering og vår kollektive forpliktelse til å bidra til å skape et bærekraftig helsetilbud. Gode diskusjoner - som nå må følges opp av konkrete handlinger.
Vi redder flere - og med mer komplekse skader. Samtidig tilbyr rehabiliteringsinstituasjonene stadig kortere opphold, noe som gir kommunene et stort ansvar.
Vi er flere aktører som gjennom våre tilbud er en del av løsningen på hvordan vi skal sikre bedre rehabilitering i overgangen mellom institusjon og den nye normalen der hjemme. Sunnaasstiftelsen er en av aktørene som skaper arenaer for mestring som er veien tilbake til inkludering i dagligliv, arbeid og fritidsaktiviteter.
For rehabilitering er ikke bare er en medisinsk prosess, det er en bro tilbake samfunn. Derfor er behov for en helhetlig tilnærming til rehabilitering slik at vi kan redusere belastningen på helsevesenet og hjelpe flere tilbake til en meningsfull og god hverdag.
Skal vi lykkes må vi innse at dette er et felles ansvar som involverer alle samfunnssektorer.
Helsevesen, ideelle aktører, næringsliv, myndigheter og brukerorganisasjoner må samarbeide om å skape mer tilpassede og effektive rehabiliteringsstrategier.
Dette innebærer for eksempel at vi må investere i bedre byplanlegging, skape en infrastruktur som gir tilgjengelighet for alle uavhengig av funksjonsevne og utruste den enkelte med gode verktøy for å mestre sin nye livssituasjon og komme tilbake til den nye normalen. Vi må kort og godt skape omgivelser som fremmer aktivitet og deltakelse.
Sammen kan vi sikre at aktiv rehabilitering blir en rettighet for alle – og at samfunnet vårt blir mer inkluderende og bærekraftig.