Sunnaasstiftelsens modell for Aktiv Rehabilitering eksporteres til Malawi

 
 

Skal samarbeide om prosjekter i utviklingsland med Haukeland Universitetssykehus.

-        Sunnaasstiftelsen har etablert den norske modellen for Aktiv Rehabilitering der personer som lever med funksjonsnedsettelser bistår andre som kommer i lignende situasjon - såkalt likepersons-mentorer. Dette øker livskvaliteten for personer med funksjonsnedsettelse – og blir en viktig støtte og supplement til vårt arbeid i utviklingsland, sier Jon Wigum Dahl, Direktør Avdeling for internasjonalt samarbeid ved Haukeland Universitetssykehus.

Haukeland Universitetssykehus har siden 2010 samarbeidet med utvalgte partnersykehus i Afrika og Asia gjennom sin Internasjonale Avdeling. Dette er et unikt toveis-samarbeid. Spesialister fra Haukeland hospiterer ved partnersykehusene og bidrar til å bygge opp spesialistutdanninger og viktige behandlingstilbud som er avgjørende for å bygge opp et selvstendig helsevesen. Samtidig får Haukeland uvurderlig erfaring og mengdetrening de vanskelig kan tilegne seg her hjemme.

En uutnyttet ressurs

Over hele verden scorer personer med nedsatt funksjonsevne dårligere på parametere som helse, sysselsetting og økonomi enn personer uten funksjonsnedsettelser. Dette skyldes blant annet barrierer for å få tilgang til tjenester som mange av oss lenge har tatt for gitt. Disse barrierene er enda høyere i utviklingsland. Verdens helseorganisasjon anbefaler at personer som ikke er helsepersonell bistår med helse-og rehabilitering for å bedre tilbudet.

Sunnaasstiftelsen er fremst i Norge på likepersonsarbeid for personer som lever med funksjonsnedsettelse etter skade eller sykdom. Stiftelsen har også drevet systematisk internasjonalt samarbeid de siste 10 årene. Det er etablert samarbeid med åtte europeiske land hvor Sunnaasstiftelsen lærer opp lære opp helsepersonell og likepersoner i den norske modellen for aktiv rehabilitering. Alle erfaringer viser at når likepersoner støtter og deler av egne erfaringer, så er det enklere å finne sin «nye normal».

-        Brukere med egne erfaringer er en uutnyttet ressurs. Likepersoner/rollemodeller er selve bærebjelken i aktiv rehabilitering – og vi gleder oss til å bygge opp dette i utviklingsland sammen med Haukeland universitetssykehus, sier Marianne Holth Dybwad, daglig leder i Sunnaasstiftelsen.

Starter i Malawi

Haukeland Universitetssykehus ønsker å starte samarbeidet med Sunnaasstiftelsen ved partnersykehuset i Malawi, The Lilongwe Institute of Orthopeadics and Neurosurgery (LION).

-        Utveksling av nøkkelpersoner vil skje begge veier, mellom Malawi og Norge, for å lære hvordan vi kan bruke aktiv rehabilitering og likepersonsstøtte i rehabilitering av personer som lever med følgevirkninger etter skade eller sykdom, sier Wigum Dahl.

Sunnaasstiftelsen skal tilpasse programmet til brukerne i Malawi. Det innebærer opplæring av helsepersonell ved sykehuset slik at de ser verdien av å bruke tidligere pasienter i rehabiliteringsarbeidet, opplæring av likepersons-mentorer og etablering av struktur for likeperson-arbeidet i lokalsamfunnet rundt sykehuset.

-        Målet er at personer med funksjonsnedsettelse skal oppleve økt selvstendighet og bedre ivaretagelse av egen helse etter utskrivelse fra Sykehus samt å få bedre støtte, tips og råd til å leve et så godt liv som mulig ut fra nye forutsettninger ute i lokalsamfunnet, sier Holth Dybwad.

Prosjektet er avhengig av ekstern finansiering, og begge parter vil søke ekstern finansiering for å kunne starte arbeidet.

Gasta Design

Vi skaper lønnsame nettsider basert på Squarespace, og utviklar gjerne din visuelle identitet eller hjelper deg med digital markedsføring.

Forrige
Forrige

Skogstad Sport blir ny samarbeidspartner med Sunnaasstiftelsen

Neste
Neste

Samfunnsøkonomisk lønnsomt å satse på Aktiv Rehabilitering