Samfunnsøkonomisk lønnsomt å satse på Aktiv Rehabilitering

 

Styremedlem Birgit Skarstein, deltaker Laila Pauline, daglig leder Marianne Dybwad og rådsmedlem Louise Mohn. Foto: Sunnaasstiftelsen

 

Louise Mohn:

- Samfunnsøkonomisk lønnsomt å satse på Aktiv Rehabilitering

“Jeg er glad for at jeg gjennom Sunnaasstiftelsen kan bidra til at flere kan få kvalifisert hjelp når en ulykke eller sykdom gjør at livet snus på hodet. Samtidig håper jeg at myndighetene vil ta et større økonomisk ansvar for Aktiv Rehabilitering. Det vil utvilsomt være samfunnsøkonomisk lønnsomt.”

Louise Mohn er medlem av Sunnaasstiftelsens råd, og er i tillegg en viktig økonomisk støttespiller for stiftelsen. Hun har på nært hold sett verdien av stiftelsens arbeid, og hun er imponert over hvilke krefter vi mennesker kan mobilisere når livet brått og brutalt tar en annen vending enn det vi hadde sett for oss.

Sunnaasstiftelsens tilbud er avgjørende

“Gjennom Sunnaasstiftelsen er jeg blitt kjent med folk som virkelig har møtt på motbakker i livet. Unge mennesker som har fått en ryggmargsskade eller hjerneskade etter sykdom eller ulykke. De forteller historier om hva som ventet dem etter at de kom hjem etter flere måneder med rehabilitering på sykehus. Da blir de i stor grad overlatt til seg selv. De får ikke den oppfølgingen og hjelpen de trenger for å tilpasse seg sin nye livssituasjon. Det er dette Sunnaasstiftelsen har sett, og det er her stiftelsen stiller opp for at motbakkene ikke skal bli så bratte og lange”, forklarer Louise.

-       Hva er det Sunnaasstiftelsen bidrar med, rent konkret?

“Det er flere ting, og jeg vil helt spesielt trekke frem det jeg ser på som stiftelsens DNA. Det er campene som arrangeres for henholdsvis ryggmargsskadde og hjerneskadde. Her lærer brukerne å mestre hverdagens små og store utfordringer gjennom ulike aktiviteter. Med nedsatt funksjonsevne må man trene på å kle på seg, lage mat og til å gjøre andre praktiske ting. I tillegg får man lære rullestolteknikk og teknikker for å snu seg i sengen uten å være avhengig av hjelp fra andre. Flere deltakere på camp har vært aktive før skaden eller sykdommen rammet, og de ønsker å kjenne på adrenalinkicket igjen. Det får de både sommer og vinter, for eksempel på sit-ski og hundekjøring eller gjennom dykking, surfing og kajakkpadling”, sier Louise.      

Mestringsfølelse er selvsagt viktig, men i forlengelsen av dette er Louise også opptatt av å fremheve det fellesskapet som oppstår på campene.

“Det veldig inspirerende å se hva stiftelsens tilbud betyr for deltakerne. De pusher grenser og vinner små og store seire. Det gjør noe med den enkeltes selvbilde. Det handler ikke bare om å hente frem den fysiske kapasiteten, det handler også om det mentale, altså den gode følelsen man får når forutsetningene endres og man likevel mestrer. På campene får man gode råd, praktisk veiledning og inspirasjon som gjør at hverdagene blir bedre”, fastslår Louise. 

Mentorene representerer unik kunnskap

Louise Mohn har et brennende engasjement for Sunnaasstiftelsen og hun snakker også entusiastisk om stiftelsens mentorprogram.

“Det er selvsagt avgjørende at mennesker som rammes av ryggmargsskade eller hjerneskade får kvalifisert behandling i spesialisthelsetjenesten. Men på noen områder er det viktig med en annen type kompetanse. Her er det stiftelsen kommer inn med sine mentorer, eller likepersoner. Det er ressurspersoner som selv har vært rammet. Etter å ha deltatt på camp, har de gått videre ved å utdanne seg som mentorer. Det er et lederutviklingsprogram som går over ett år i regi av stiftelsen. Mentorene vet hvilke utfordringer og muligheter som venter. De blir gode rådgivere og viktige rollemodeller, og de veileder nyskadde på den utfordrende veien tilbake til en ny normal. De representerer kort fortalt en unik erfaring”, fastslår Louise.

Kommunene har lite å tilby, annet enn trygd

Etter å ha snakket med både mentorer og campdeltakere, har Louise registrert at mange av dem har de samme erfaringene etter at de kom hjem fra lange og krevende sykehusopphold. De møter et system i sine hjemkommuner som har lite å tilby. De får beskjed om hvilke rettigheter de har når det gjelder uføretrygd, og de får ingen informasjon om hvilke muligheter de har til å ta utdannelse, omskolere seg – eller å fortsette i arbeidslivet. De aller fleste ønsker jo å bidra i samfunnet, få seg en jobb, betale skatt – og Sunnaasstiftelsens rolle er å tilrettelegge for at den enkelte skal få leve ut sin drøm og hente ut sitt potensiale.  

“Jeg er ingen politiker, jeg er et engasjert menneske som ser at samfunnet forsømmer seg overfor en sårbar gruppe. Det burde være en selvfølge at de som rammes av alvorlig ulykke eller sykdom får hjelp til å mestre livet sitt på best mulig vis. Aktiv Rehabilitering er en del av løsningen, og det tilbudet Sunnaasstiftelsen gir, burde vært finansiert av det offentlige. Et campopphold koster nær 50.000 kroner per deltaker, og det kunne deltakernes hjemkommuner ha betalt. Da hadde de ivaretatt sitt ansvar for Aktiv Rehabilitering. På denne måten er campene ikke bare et viktig tilbud til brukerne, men også god samfunnsøkonomi”, sier Louise.

Gasta Design

Vi skaper lønnsame nettsider basert på Squarespace, og utviklar gjerne din visuelle identitet eller hjelper deg med digital markedsføring.

Forrige
Forrige

Sunnaasstiftelsens modell for Aktiv Rehabilitering eksporteres til Malawi

Neste
Neste

Nå skal Nord-Norge gjøres mer tilgjengelig for personer med nedsatt funksjonsevne