Sunnaasstiftelsen leder an i Active Rehabilitation International
Active Rehabilitation International (ARI) skal bidra til å standardisere og kvalitetssikre Aktive Rehabilitering, samt å bidra til kunnskaps-og ressursutveksling mellom medlemslandene. Daglig leder for Sunnaasstiftelsen, Marianne Holth Dybwad, ble valgt til å lede den internasjonale satsingen.
Representanter fra ni land deltok på møtet da Active Rehabilitation International (ARI), som fant sted i Stockholm i mai; Sverige, Latvia, Litauen, Estland, Polen, Ukraina, Hellas, Spania og Norge.
- ARI er et viktig steg for å bidra til at Aktiv Rehabiliteringsmodellen blir en integrert del av helse- og rehabiliteringstjenestene verden over. Sunnaasstiftelsen har drevet systematisk internasjonalt samarbeid gjennom de siste 10 årene. Med ARI får vi en ramme for å utvide og forsterke dette arbeidet. Samarbeid internasjonalt vil gjøre oss sterke og vi kan hjelpe flere, sier Marianne Holth Dybwad.
Konkrete samarbeidsprosjekter
Det ble vedtatt en tydelig og ambisiøs handlingsplan som alle deltakerlandene sluttet seg til.
- Vi skal blant annet utvikle et felles teoretisk rammeverk og etablere utdanningsprogrammer og sertifisering for likepersoner som mentorer. I tillegg blir det viktig å sikre finansiering for løpende drift, forklarer Holth Dybwad.
Samarbeid om kunnskaps- og ressursutveksling ble fremhevet som avgjørende for å fremme aktiv rehabilitering internasjonalt.
- Vi skal utveksle ledere og deltakere til våre respektive camper. I tillegg er alle er enige om at det er avgjørende å få forskning som kan validere effektiviteten av Aktive Rehabilitering og utvikle et teoretisk rammeverk for å veilede programimplementeringen, sier Holth Dybwad.
Verdens første internasjonale rehabiliteringscamp
Det ble besluttet å arrangere den første ARI-campen i tilknytning til det neste ARI-møtet som finner sted i Hellas våren 2025.
- Dette blir historisk. Over fire dager skal en deltaker og en mentor fra alle landene møtes til camp. Vi vil invitere EU-delegater og representanter for landenes myndigheter for å sette søkelyset på behovet for et rehabiliteringsløft. Vi ønsker å ha en slik internasjonal camp hvert år fremover. I 2026 blir det i Norge, avslutter Holth Dybwad.
*Logoen øverst i saken er en første utkast til logo for ARI.