Friluftlivets År 2025
Sunnaasstiftelsen bringer naturglede tilbake gjennom Aktiv rehabilitering
I Norge er naturen mer enn bare et landskap. Den er en kilde til styrke, glede og fellesskap. For mange som har opplevd store endringer i livet etter en alvorlig ulykke eller sykdom, kan veien tilbake til et meningsfylt liv virke lang. Sunnaasstiftelsen ønsker å gjøre denne veien lettere ved å bruke natur og friluftslivet som en del av vår modell for Aktiv rehabilitering.
Natur og friluftsliv som mestringsarena
Vår tilnærming setter naturen i sentrum for læring og mestring. Gjennom aktiviteter som for eksempel sykkelturer i fjellet, leirbål og skiturer i snødekt landskap, tilbyr vi deltakerne ikke bare fysisk trening men også psykisk styrke og sosialt fellesskap. Det er godt dokumentert at friluftsliv har en positiv effekt på både fysisk og psykisk helse, og vi ser hvordan dette gir deltakerne nye ferdigheter, økt motivasjon og bedre livskvalitet.
Friluftslivets år 2025
2025 er Friluftslivets år! Hovedmålet er å skape begeistring for et naturvennlig friluftsliv og senke terskelen for deltakelse. Organisasjoner og lokale lag som tilbyr aktiviteter skal løftes fram slik at det blir enkelt å finne dem og bli en del av et miljø. Året vil inneholde mange aktiviteter og arrangement som motiverer til friluftsliv og viser hvilke muligheter som finnes.
Friluftslivets År markeres hvert tiende år og er forankret i Stortingsmelding om friluftsliv (2016). Norsk Friluftsliv, fellesorganisasjonen for de 19 store frivillige friluftslivsorganisasjonene, er prosjekteier og har prosjektledelsen for året.
Året åpnes offisielt 18. januar 2025 med arrangementet «Hele Norge båler».
I tillegg til Miljødirektoratets tilskudd til gjennomføring av Friluftslivets år 2025, har også Gjensidigestiftelsen en storstilt satsing på Naturglede som vil gjennomføres i perioden 2024- 2026 som Sunnaasstiftelsen er en del av.
Brobygger mellom helse og friluftsliv
Våre program bidrar til å motvirke isolasjon og utenforskap ved å samle mennesker til aktivitet og felles opplevelser. Deltakerne blir kjent med likepersoner—våre mentorer—som gir verdifull veiledning og støtte. De møter også representanter fra idrett- og friluftsorganisasjoner som hjelper dem å knytte kontakt med lokale klubber og nettverk. Slik legger vi til rette for at den enkelte kan gjenerobre naturen i sitt nærmiljø og nyte alt den har å by på av aktiviteter og gode opplevelser.
Sunnaasstiftelsen ønsker å være en brobygger mellom friluftsliv og helse. Våre erfaringer og vår modell kan gi nye perspektiv til andre frivillige organisasjoner som ønsker å gjøre naturen tilgjengelig for alle, uansett funksjonsnivå. Vi tror at ved å senke terskelen for deltakelse i friluftsliv kan skape en inkluderende kultur hvor alle føler seg velkommen i naturen.