Norges første surfecamp for rullestolbrukere: – Målet er å skape mestringsfølelse

 
Sandy Sandbakken og Per Benjaminsen. Foto: Marie Henriksen

Sandy Sandbakken og Per Benjaminsen. Foto: Marie Henriksen

 

Fredag 27. august var første dag av Camp Spinal Explore hvor mennesker med ryggmargsskader får utforske aktiviteter som blant annet surfing på Flakstadstranden.

I regi av Sunnaasstiftelsen arrangeres det surfecamp på Flakstadstranden for de med ryggmargsskader. Daglig leder i Sunnaasstiftelsen, Marianne Holth Dybwad, forteller at de arrangerer flere mestringscamper gjennom året, men i år er det første gang de tilbyr surfing i Norge.

– Vi har vanncamp i Barcelona, men på grunn av korona kunne vi ikke gjennomføre dette i år. Da måtte vi tenke nytt og finne ut hvor man kunne gjennomføre en camp med det våte elementet her i Lofoten isteden, sier hun.

Hun forklarer at de kontaktet Per Benjaminsen på Lofoten Beach Camp som var rask med å svare ja!

– Det var starten på et fantastisk samarbeid mellom lokalt næringsliv, frivillige og Sunnaasstiftelsen som nå gjør at vi nå står her i dag, sier hun og fortsetter;

– Målet med campene vi har er å skape mestringsfølelser. Mange av deltakerne var aktive før skaden så hvorfor skal de ikke kunne være det etter skaden? Sunnaasstiftelsen har etablert en modell for aktiv rehabilitering der våre deltakere får mestre i trygge omgivelser med likepersoner som sentrale i konseptet forklarer Dybwad.

Amerikansk krigsveteran

Med seg på teamet har de Sandy Sandbakken, en amerikansk krigsveteran som de siste 12 årene har spesialisert seg på blant annet å trene bevegelseshemmede i vannsport.

– Jeg overlevde Irak og Afghanistan, og da jeg kom tilbake så jeg på det som et tegn at jeg skulle hjelpe andre, forteller Sandbakken som har en norsk far.

Selv er han en aktiv 70-åring som har surfet siden 1962.

– Mennesker med for eksempel ryggmargsskader kan også gjøre ting som helt friske mennesker kan. Man må bare tilpasse forholdene. Det er veldig viktig for meg å vise at de kan gjøre det de vil, og jeg tror camper som denne er viktig for deres rehabilitering.

 
Sandy Sandbakken er en amerikansk krigsveteran som de siste 12 årene har spesialisert seg på blant annet å trene bevegelseshemmede i vannsport. Foto: Marie Henriksen

Sandy Sandbakken er en amerikansk krigsveteran som de siste 12 årene har spesialisert seg på blant annet å trene bevegelseshemmede i vannsport. Foto: Marie Henriksen

 

Han forklarer at da han fikk forespørselen om å komme til Norge for å hjelpe til med Camp Spinal Explore, var det et lett valg.

– Det som ofte er størst utfordring med arrangement som dette er å finne frivillige som stiller opp, forklarer han.

Benjaminsen som har vært med å arrangere campen forteller at det ikke var et problem å få tak i frivillige i Lofoten.

– Vi har mange frivillige med bakgrunn innenfor helse, både leger og fysioterapeuter. De fleste var rask med å svare ja da de ble spurt, sier han.

Til 20 deltakere har de 15 ledsagere og 25 lokale som instruktører.
– Dette er virkelig høydepunktet på sommersesongen, legger han til.

Den største utfordringen

Sandbakken poengterer igjen at de som har en ryggmargsskade ikke er handicappede da de er kapable til å gjøre det meste så lenge det er tilpasset til dem.

– Det som ofte er den største utfordringen for disse atletene er usikkerheten deres og ofte frykten for at en ulykke skal skje igjen.

Han forklarer at mange synes det er skummelt å prøve noe nytt da de ikke vet hva utfallet blir.

– I tillegg er det mange som er redde for at de ikke skal ha det gøy, men i alle år som jeg har jobbet med dette har jeg aldri opplevd noen som har sagt at de ikke hadde det gøy. Denne type rehabilitering er for å vise dem at de kan gjøre ting de kanskje trodde de ikke kunne lenger, og det er veldig viktig at de får oppleve mestringsfølelse, avslutter han.

 
Foto: Marie Henriksen

Foto: Marie Henriksen

 
Gasta Design

Vi skaper lønnsame nettsider basert på Squarespace, og utviklar gjerne din visuelle identitet eller hjelper deg med digital markedsføring.

Forrige
Forrige

Reisebrev fra Camp Spinal Explore i Lofoten!

Neste
Neste

Anne- Marthe og Kjetil på Camp Spinal Explore: - Jeg har hatt tre nær døden opplevelser