Den nye normalen

 
 

Norge er blant verdens beste på å redde liv etter alvorlig skade og sykdom. Vi er av verdens beste på akuttbehandling og vi er gode på spesialisert rehabilitering i sykehus. Det vi ikke er like gode på er overgangen mellom sykehus og kommuner. Mange blir overlatt til seg selv når de kommer hjem. De blir mer hjelpetrengende enn nødvendig og får ikke utnyttet sitt fulle potensial. Behandlings- og samfunnskostnaden blir høyere enn nødvendig. Men enda verre er den personlige kostnaden: Frarøvelsen av selvstendige liv som kjærester, fedre, døtre og venner.

I over et år har vi fulgt tre personer som bærer hver sin historie om liv som ikke ble som forventet, om alvorlig sykdom og ulykke som snudde hverdagen og fremtiden på hodet. Om hvordan det er å bli møtt av samfunnet, familie og venner, skole, arbeidsliv og NAV-systemet når forutsetningene er endret og livet er under omorganisering.

Mange vil en gang i livet møte motgang og kriser. Derfor kan vi alle lære noe av denne filmen. I dokumentaren følger vi tre mennesker i opp og nedturer og deres reise mot en ny normal etter en livsendrende hendelse. Tre sterke mennesker som ønsker å fortelle sine historier slik at andre og samfunnet kan se at det er mulig å finne tilbake til den nye normalen – at det går an:

Trond Hammer var første politimann på Utøya 22. juli. Supermann og superpappa. Så skadet han seg i en sykkelulykke og fikk en ryggmargsskade. I dag er han fremdeles leder i beredskapstroppen, supermann og superpappa. Etter nitidig opptrening, men også en del motbakker er han tilbake som instruktør for beredskapstroppen, og har funnet en god hverdag med kone og barn. Hans erfaring med omstilling og ekstreme situasjoner gjør han til en viktig mentor og rollemodell.

Anine Johansen lever med følgeskader etter hjerneslag da hun var bare 23 år gammel. Anine ser frisk ut, kan gjøre masse av det hun kunne før, men har måtte lære å leve en ny hverdag. Anine har blitt et forbilde for andre unge som lever med en hjerneskade. Hun er historien om en ung jente som nekter å forholde seg til NAV-systemet og utsiktene om å leve et liv som ufør. Anine har funnet nye drømmer og en ny meningsfull hverdag.

Richard Heltzer jobbet som trappesnekker, var nybakt far og dyrket hobbyer fulle av fart og spenning. Så førte en arbeidsulykke til at hverdagen med mye fysisk aktivitet og en praktisk jobb måtte vike for helt andre planer. Nytt utdanningsløp, nye metoder for å mestre en hverdag i rullestol; Richard tok tilsynelatende alle utfordringene på strak arm.

Filmen hadde premiere 17. august på rød løper på Arendal kino på Arendalsuka 2021.

For spørsmål om filmen ta kontakt med daglig leder Marianne Holth Dybwad

Gasta Design

Vi skaper lønnsame nettsider basert på Squarespace, og utviklar gjerne din visuelle identitet eller hjelper deg med digital markedsføring.

Forrige
Forrige

Rehabilitering, en investering med betydelig gevinst

Neste
Neste

Reisebrev fra Camp Spinal Explore i Lofoten!