Camp Spinal gir helsepersonell verdifull kompetanse

Helsepersonell fra en rekke sykehus og rehabiliteringsinstitusjoner deltok på årets Camp Spinal Sommer, og tilbakemeldingene er unisone: - En unik læringsarena. Vi tar med oss erfaringer og innsikt som vi ikke kunne fått andre steder.

På årets camp deltok helsepersonell fra hele landet. Vi har tatt en prat med fem av dem: Henrik Skogstad Riege, sykepleier ved St. Olavs Hospital, Morten Eng, fysioterapeut ved Sunnaas Sykehus, Camilla Clausen, fysioterapeut fra Haukeland Universitetssjukehus, Tanja Bertheussen, lege ved Sørlandet sykehus, og Synnøve Løkvold Holmen, fysioterapeut ved Cato Senteret.

– Her får jeg en helt annen forståelse for hva pasientene vi behandler i akuttfasen går til når vi skriver dem ut. Her lærer jeg mye både av deltakere, mentorer og annet helsepersonell som jeg tar med meg tilbake til min arbeidshverdag, sier Tanja Bertheussen.

Mentorer er gull verdt

Alle understreker den viktige rollen mentorene har på campen. Mentorer er personer som selv lever med ryggmargsskade og har vært gjennom Sunnaasstiftelsens ettårige lederprogram.

– De viktigste bidragsyterne er uten tvil mentorene. Uten dem hadde ikke dette vært en sånn læringsinstitusjon. Jeg har lært masse fra mentorene som jeg tar med meg i min jobb," sier Synnøve Løkvold Holmen.

– Mentorene deler erfaringer og viser deltakerne hva som er mulig. De finner også løsninger som vi som helsepersonell ikke har tenkt på, forteller Henrik Skogstad Riege.

– Mentorene snakker ut fra erfaringer – ikke ut fra læreboka. Det gir mye mer tyngde, sier Morten Eng, og understreker at han også har lært mye av mentorene.

– Ta rygghøyden på manuell rullestol for eksempel. Mentorene gjør de justeringene ut fra egne erfaringer om hva som fungerer best, og de setter den mye høyere enn jeg ville gjort, forklarer han.

– Ja, for oss som helsepersonell er det lærerikt å se hvilke hjelpemidler mentorene benytter. Det gjør det lettere for oss å anbefale gode løsninger til våre pasienter der vi jobber, supplerer Camilla Clausen.

Det er bred enighet om at potensialet som ligger i mentorer bør utnyttes bedre.

– I akuttfasen er det for mye å forholde seg til, men når situasjonen har modnet litt er det viktig å få en mentor som kan vise vei, sier Tanja Bertheussen.

– Jeg mener alle burde vært koblet med en mentor når de ble skrevet ut, så er det opp til enkelte å benytte seg av det, sier Camilla Clausen.

Aktiv rehabilitering

Sunnaasstiftelsen driver med Aktiv Rehabilitering. Det handler om aktivitet og delaktighet i å finne løsningene for hvordan man skal leve gode liv med funksjonsnedsettelse. Mestring er et nøkkelord.

– Vi skal ikke tre løsninger over hodet på noen. Mentorer og helsepersonell skal assistere så deltakerne selv finner løsninger for å være aktive, sier Tanja Bertheussen.

I dag skrives pasientene ut raskere enn før, og dermed er de kommet kortere i rehabiliteringsløpet når de kommer hjem.

– Pasienter skrives ikke ut til aktive liv. Behovet for videre rehabiliteringstilbud for å minske gapet mellom sykehus og hjem er stort. Campene til Sunnaasstiftelsen er ett viktig tilbud, sier Camilla Clausen.

– I Camp Spinal trener deltakerne på praktiske ferdigheter som er viktig for å mestre hverdagen, som forflytning, påkledning og bruk av hjelpemidler. Denne praktiske kunnskapen er kritisk. Det å vite hvordan man spiller rullestolrugby er mindre nyttig hvis man ikke kan utføre grunnleggende dagligdagse oppgaver som å kle på seg, sier Henrik Skogstad Riege.

– Campens omfattende treningsplan, fra tidlig morgen til sen kveld, skaper mengdetrening. Det gir en helt annen mestring enn det en fysio-time i uken kan gi, sier Morten Eng.

Fellesskap og læring på tvers

En av campens største styrker er fellesskapsfølelsen den fremmer. Deltakere fra hele landet samles og gir et mangfold av erfaringer og løsninger.

– Det å få en ryggmargsskade er en stor omveltning. Mange mister jobb og nettverk, og føler seg veldig alene. Her treffer de andre i samme situasjon og kan dele erfaringer og diskutere løsninger. Det er utrolig viktig for motivasjon og psykisk helse, sier Synnøve Løkvold Holmen.

Tanja Bertheussen forteller at de har benyttet chattetjenesten til Sunnaasstiftelsen for flere av sine pasienter på Sørlandet sykehus.

– Her får de svar på spørsmål de måtte ha fra andre som har vært gjennom det samme som dem. Men det er klart det er enklere her på camp – ansikt til ansikt er noe annet enn en chat, understerker hun.

Alle fremhever at Camp Spinal er utrolig profesjonelt organisert. Det viktigste er likevel at Sunnaasstiftelsen klarer å skape et positivt fellesskap – et miljø som drar med seg alle involverte og fremmer motivasjon og mestring.

– Ja, det er ikke helsepersonell – pasient. Alle er i vanlige klær og skal klare noe sammen. Det gjør noe med relasjonen, og gjør det enklere å stille de vanskelige spørsmålene, sier Morten Eng.

Flere sier at de har blitt rørt flere ganger gjennom den uken campen varer.  - Det å se dedikasjonen og entusiasmen til deltakerne og mentorene er sterkt. For mange deltakere blir det livet før og etter camp, sier Synnøve Løkvold Holmen.

– Grip muligheten

Til tross for fordelene, er muligheten for helsepersonell til å delta på Camp Spinal ikke godt nok kjent.

– Flere bør benytte denne muligheten. Det gir verdifull kompetanse som man tar med seg tilbake til sin daglige praksis, sier Camilla Cllausen.

Gasta Design

Vi skaper lønnsame nettsider basert på Squarespace, og utviklar gjerne din visuelle identitet eller hjelper deg med digital markedsføring.

Forrige
Forrige

Ti råd for et mer inkluderende arbeidsliv

Neste
Neste

Ny studie: Mentorer er gull verdt