Et hestehode foran i endringskompetanse

Vi vet at det å tilbringe anderledespåsken på sykehus er spesielt vanskelig nå når sykehusene har besøksstans og du må tilbringe tiden uten besøk fra familie og venner. Derfor har vi skrevet en motivasjonshilsen til deg. Om viktigheten av den erfaringen du nå får. Om endringskompetanse og likemannsarbeid. Om viktigheten av å kjenne dine mål og dine ressurser. Om likemannsarbeid og pasientfellesskap. Og viktigheten av å ta vare på hverandre.


Kjære alle sammen, Spesielt dere som er på sykehus i denne rare påsketiden fordi dere har blitt akutt syk eller skadet dere. Eller som skulle ha vært på sykehus, men har fått oppholdet utsatt.

Dagene går sakte. Samtidig som ukene går fort. Det er tre uker siden myndighetene innførte svært
strenge smitteverntiltak.

Skoler, barnehager og universiteter er stengt. Mange har blitt permitterte – andre har mistet jobbene sine.

Mange har blitt syke.

Mange har dødd – heldigvis færre en fryktet i Norge. Det er godt å gå inn i påsken med en forsiktig optimisme på vegne av landet vårt.

Samtidig er situasjonen dramatisk i mange andre land.

Plutselig er livene våre snudd på hodet.

Det eneste som er ganske sikkert er at det ikke vil bli helt som før koronaviruset traff oss.

Dette er ikke noe nytt for dere.

Dere har opplevd dette før – Å få livet snudd på hodet.

I motgang og krise tvinges vi til å tenke nytt – vi tvinges til å gjøre ting på nye måter. Hvordan skal man nå bli den beste versjonen av seg selv? Ofte trenger man noen til å dytte til bak og være den hjelpende hånden for å komme gjennom den bølgen som kan se alt for skummel og stor ut. Vi i Sunnaasstiftelsen ønsker å være denne hjelpende hånden gjennom å gi gode verktøy og et lite dytt bak når dere har kommet hjem fra primærrehabilitering.

Vi ser det allerede. Koronakrisen har tvunget oss alle til å tenke nytt.

Vi jobber på nye måter.
Er sammen på nye måter.
Tar i bruk teknologi på nye måter.

Undervisningen skjer på Teams.
Bursdagsfeiringer og fredagspils skjer på Teams.

Det er ikke helt det samme som å motta en varm klem og møtes personlig, men det er en verdig erstatning.

I tøffe tider er det viktig å holde fast ved det lyse.

Kan vi lære noe av den situasjonen vi nå er midt oppe i?
Jeg tenker JA.

Dere har, eller vil etter hvert, få masse erfaring med å måtte omstille dere og tenke utenfor boksen.
Dere kommer til å ligge et hestehode foran alle andre i den mentale prosessen som kalles omstilling.

Det er erfaring som hele samfunnet kan ha nytte av og trenger - vi kommer til å trenge dere.

For det første – Det er viktig å sette seg nye mål.

Alle som har opplevd alvorlig skade og sykdom vet hvor viktig det er å sette både lange og kortsiktige mål er. Ta et steg av gangen for å komme litt nærmere målet.

Og for det andre. Det er viktig å vite at vi går denne veien sammen.

”Å mestre sammen med andre er 100 ganger bedre enn å kjempe alene” var det en klok ung jente som fortalte meg for en stund siden.

Det er mye kraft i gode felleskap. Det ser vi også i den store krisen verden og vi som nasjon nå står i. Statsministeren har manet til dugnad. Og dugnad har hun fått.

Vi følger lojalt opp de strenge smittevernsrådene – både som enkeltmennesker og virksomheter. Resultatet ser vi i antall sykehusinnleggelser, antall døde. Kurven over antall smittede gir grunn til optimisme.

Næringslivet melder seg til tjeneste for myndighetene og folk stiller opp for hverandre og de svakeste i samfunnet. Det gir grunn til optimisme.

Vi i Sunnaasstiftelsen ønsker også å stille opp litt ekstra i denne tiden.

Enten det er på sykehuset mens dere er undere rehabilitering eller når dere kommer hjem og livet virkelig skal begynne å leves.

Sunnaasstiftelsen ønsker å være der når du kommer hjem, vi ønsker å være til hjelp.

Vi ønsker å bidra til å knytte kontakt mellom likepersoner. Det kan være ekstra godt når dere kommer hjem fra sykehus. Vi vet det kan være ekstra vanskelig å komme hjem. På sykehus er det gjerne trygt og godt. Hjemme kan det være mer krevende. Kanskje ensomt

Når man opplever alvorlig skade eller sykdom er alt nytt. Det er veldig trygt å krabbe inn i båten- og bli der. Vi ser at det å kaste seg ut mot noe ukjent – ut i horisonten kan være vanskelig å gjøre alene. Nettverk med likesinnede en viktig suksessfaktorene for å håndtere utfordringene som kommer.

En likeperson er et medmenneske som kan lytte og forstå. I den første fasen etter sykdom eller skade er legen og helsepersonellet dere møter kanskje de viktigste personene i livet deres. Man skal få kroppen til å fungere best mulig ut fra de nye forutsetningene man nå har. Men når dere kommer hjem kan det hende at legen kanskje ikke blir den viktigste personen. Men at det blir en likesinnet som får den rollen. For det kan være at en med samme skade, sykdom eller utfordringer er den beste til å gi de gode rådene på hvordan livet kan leves godt også etter skade.

Vi ønsker å ta vårt arbeid med aktiv rehabilitering i bruk på en litt annen måte når verden har blitt så veldig annerledes. Vi vil har tatt digitale løsninger i bruk for å skape nye kontaktpunkter og er i ferd med å etablere en digital likepersonstjeneste dere dere kan få råd og veiledning av noen som har gått opp løypa før dere.

Det tror jeg er viktig.

Vi tror likepersonsarbeid fremdeles er nøkkelen for å finne tilbake til en aktiv, innholdsrik og meningsfull hverdag og kanskje enda viktigere enn før koronakrisen.

Nå er påsken her for mange. Og mange er skuffet over at påsken ikke blir som den pleier. Det tenker jeg skal gå fint selv om det kan være tøft å ikke ha kontakt med de aller nærmeste disse dagene.

Vi må sette ting i perspektiv. Jeg har lyst til å få lov til å sitere statsministeren.

«Hva jeg har lyst til å si til de som er skuffet over ikke å få dra på hytta? Kjøp dere noen nye spill og lat som dere er på hytten»

Igjen er det vi nå som sitter på kompetansen folkens. På endringskompetansen.

Hva gjør vi når ting ikke blir som planlagt? Kryper vi inn i båten eller blir vi kreative og retter oss ut mot horisonten og finner vår egen vei- vår nye normal?

Jeg har et ønske og en oppfordring til dere:

  • Vær oppmerksomme på hverandre

  • Inviter noen med på trening på fysiosalen

  • Del gleder sorger og oppmuntre hverandre

  • Lag et pasientfelleskap

Dere er ressurser for hverandre.

Det er dere som nå kan vise at omstilling også kan være bra.

Livet kan bli bra – annerledes, men bra. Krise kan gi mulighet til å legge fra seg noe og ta med videre det som er bra.

Slik skapes en ny normal.

Vi i Sunnaasstiftelsen har en lidenskap.
Et intenst ønske.
Et driv til å bidra slik at dere brukerne lærer å mestre livet.
Blir robuste i deres nye hverdag.
Deres nye normal.

Vi i Sunnaasstiftelsen er her for å bidra til motivasjon. Bidra til å gi gode verktøy for å innta samfunnet på nytt.

Vi jobber for å snu holdninger i samfunnet. I NAV, skolene, i helsetjenesten og hos folk flest.

Vi jobber for at alle skal se hver enkelt av dere som den ressursen dere er.

Vi har alle et ansvar! Fastlegen, arbeidsgivere, lokale idrettslag og frivillige. Alle kan bidra til å være med å endre holdninger vi har av personer med funksjonsnedsettelse. Vi opplever at dere brukere ikke ønsker medlidenhet eller å bli synes synd på . Vi erfarer at dere ønsker å være en ressurs for dere selv, deres famille og for samfunnet. Vi i Sunnaasstiftelsen starter med dere og skal være med å gi motivasjon og gode verktøy til å møte samfunnet igjen. Så må lokalsamfunn må også bidra til å ha åpne dører. Det hjelper ikke at du møter en fastlege som stiller spørsmål på hvorfor du ikke ønsker å være 100% ufør i en alder av 20 år. Det hjelper ikke når det lokale NAV kontoret sier det blir så mye papirarbeid og oppfølging hvis du skal prøve å komme deg i jobb. Det hjelper ikke når en arbeidsgiver tenker at det å ta inn en rullestolbruker på arbeidsplassen blir så mye «styr».

Det man glemmer er hvilken ressurs dere kan være. Vi må snu holdninger til å få næringslivsledere til å tenke : denne personens kapasiteter trenger jeg! For hvem er bedre til å tenke omstilling, utenfor boksen, være kreativ og tenke alternative løsninger enn dere som virkelig har måttet omstille dere når livet ikke ble slik de hadde forestilt seg???

Som vårt mangeårige styremedlem Birgit Skarstein sier: ”Så må vi gjøre dette sammen. Bare slik kan vi endre samfunnsstrukturer”.

Følg oss gjerne på sosiale medier.
Og om dere har lyst til å høre mer om hva vi kan gjøre for dere eller hvordan dere kan støtte oss så er det bare å ta kontakt med meg.

Og i mellomtiden ønsker jeg dere alt det beste.

Ta vare på hverandre. Bli kjent med personen på naborommet. Vær sosial med hverandre. Vis omtanke og omsorg for hverandre i en tid da mange føler seg veldig ensomme. Å mestre sammen med noen er 100 ganger bedre enn å kjempe alene.

Riktig god påske!

Hilsen Marianne Holth Dybwad, daglig leder i Sunnaasstiftelsen

Gasta Design

Vi skaper lønnsame nettsider basert på Squarespace, og utviklar gjerne din visuelle identitet eller hjelper deg med digital markedsføring.

Forrige
Forrige

Årets Camp Spinal Sommer og Camp Spinal H2O er avlyst inntil videre.

Neste
Neste

Å mestre sammen er 100 ganger bedre enn å kjempe alene.