Camp Spinal Explore inntar Kautokeino og Alta
Verdens nordligste camp for ryggmargsskadde.
En gruppe på nærmere 20 rullestolbrukere tester ut reise- og opplevelsestilbudet i Kautokeino og Alta. De har alle ryggmargsskade etter en alvorlig ulykke eller sykdom. Selv om livet ikke ble som planlagt, har de et ønske om å gjøre mest mulig av det folk flest gjør. På Sunnaasstiftelsens Camp Spinal Explore skal deltakerne gjennom en aktiv uke presse grenser og skape mestringsfølelse.
– Nå har vi hatt et par fantastiske dager i Kautokeino, der gjestfriheten og en variert meny av opplevelser og god mat har varmet i vinterkulden. Det er første gang vi arrangerer en camp så langt nord, og vi høster både erfaring og kunnskap som er viktig for at personer med ryggmargsskade skal få ta del i det fantastiske tilbudet Finnmark har å by på, sier Marianne Holth Dybwad som er daglig leder i Sunnaasstiftelsen.
Nord-Norge for alle
Camp Spinal Explore har vært planlagt i lang tid, og inngår i et program som startet i Lofoten i 2021 og som ender i Tromsø i 2024. Dette programmet har to formål. For det første skal personer som har fått livene sine dramatiske endret som følge av ryggmargs- eller hjerneskade få oppleve nordnorsk kultur og natur.
Under pandemien var det mange nordmenn som valgte Nord Norge som feriemål, og det var da ideen ble tent i Sunnaasstiftelsen. Hvorfor skal vi ikke bidra til at landsdelen kan åpnes også for personer med nedsatt funksjonsevne, de som har behov for noe tilrettelegging?
– Norge er ikke blant de fremste når det gjelder å tilrettelegge reise- og opplevelsestilbudene for personer med nedsatt funksjonsevne. Her har vi mye å lære av USA, og i Europa er Barcelona i front. Vi ønsker å vise hva som kan gjøres, og ofte er det lite som skal til for at våre brukere skal bli inkludert. Det har vi sett i Lofoten, og det har vi nå opplevet i Kautokeino – og de neste dagene er det Alta som står for tur. Vi ønsker et Nord-Norge for alle, sier Marianne Holth Dybwad.
En vinn-vinn-satsing
På mandag og tirsdag har Sunnaasstiftelsen invitert representanter for reise- og opplevelsesnæringene, myndighetene og forskningsmiljøet til konferansen Adapt2Explore. De skal møte deltakerne på Camp Spinal Explore, være med på aktiviteter og sammen diskutere hvordan reiselivstilbudet kan gjøres lettere tilgjengelig. Internasjonale studier viser at reiselivsnæringen går glipp av store inntekter som følge av manglende tilrettelegging.
Sunnaasstiftelsen mener at også norsk reiseliv har mye å tjene på økt kunnskap om hva som bør gjøres og økt innsats for å tilrettelegge.
– Det vi har opplevet i Lofoten og så langt i Finnmark, viser at mye kan gjøres med enkle tiltak som ikke koster all verden. Her er det snakk om en vinn-vinn-satsing. For det første å åpne tilbudene for personer som i dag er ekskludert, og for det andre å øke inntjeningen for reise- og opplevelsesnæringen ved å utvide markedspotensialet med en gruppe som det ikke har vært tilstrekkelig bevissthet og oppmerksomhet om, forklarer Marianne Holth Dybwad. Hun kan også fortelle at stiftelsen har tatt initiativ til en utredning som skal kartlegge hva en økt satsing på tilrettelegging kan gi av inntjeningsmuligheter for reiselivsnæringen.
Ros til Sokki Adventure
Deltakerne ankom Kautokeino på torsdag, og fredag ventet et variert og spennende program. En temperatur på minus 28 grader skapte ekstra spenning både for deltakerne og lederne, blant annet fordi personer med ryggmargsskade har ekstra utfordringer med temperaturregulering. Når man ikke har følelse i ben elle armer, kan det også være problematisk å ivareta hud når kulden biter.
– Så langt har dette gått utrolig bra. Det skyldes ikke minst meget god tilrettelegging fra lokale arrangører som Sokki Adventure med Aslak Sokki som primus motor. Han har forberedt seg godt, og har selv erfaringer med en far som sitter i rullestol, sier Holth Dybwad
Etter en scootertur ankom campdeltakerne leirplassen til familien Sokki. Der var det snekret platting over hele camp-plassen, slik at deltakerne lett kunne ta seg rundt til alle aktivitetene det var lagt opp til.
– Vi ble møtt ikke bare med et fysisk vel tilrettelagt område, men også av et personale med store smil som var godt forberedt. De inviterte til flotte opplevelser med samisk kultur, reindrift og andre aktiviteter. Det var laget et provisorisk oppvarmet toalett-telt og lavvoen var bygget om slik at alle lett kunne rulle inn og varme seg rundt bålet. Her følte vi oss virkelig velkomne, fastslår Marianne Holth Dybwad.
Opplevelser for livet
Camp-deltakerne deltok med stor entusiasme i aktivitetene, og alle fikk fanget hver sin rein før det ble full fart i slede innover vidda. Gode historier med både fakta og noen skrøner ble fortalt inne i lavvoen, der det også ble servert hjemmelaget tradisjonell mat, Bidos. Dagen ble avsluttet i lav sol med lassokonkurranse, også det en ny og spennende opplevelse for deltakerne.
Lørdagen ble nok en kald dag i strålende solskinn, men det la ingen demper på eventyrlysten. Nå bar det ut på isen for å prøve fiskelykken. Etter en halv time på scooteren ankom deltakerne fiskeplassen, og der viste det seg igjen at alt var vel forberedt for å ivareta deltakerne. Også her var det snekret rampe som gjorde forflytningen enkel, og her ventet også et oppvarmet telt med toalett for dem som måtte ha behov for det. Også dette ble en vellykket utflukt før turen gikk videre til Kautokeino Museum for omvisning og underholdning.
– De to første dagene har gitt deltakerne opplevelser for livet. De har vist at de kan mestre det vi søringer opplever som ekstrem kulde, og at de også behersker aktiviteter i snø og på is. Det gir en god følelse, og det bidrar til å realisere målet med våre ulike camptilbud, nemlig å bidra til inkludering og bedre livskvalitet, fremholder Marianne Holth Dybwad.
Nå venter Alta
Søndag kommer Camp Spinal Explore til Alta, og her venter nye opplevelser. Da avsluttes NM i skiskyting, og like etter siste NM-stafett kan publikum få med seg en godbit. Da skal nemlig deltakere fra Camp Spinal Explore utfordre skiskytterne på skipigging – det kan bli heftig og morsomt.
Det blir en ny erfaring både for Sorrisniva og de nærmere 20 rullestolbrukerne når det blir overnatting på ishotellet fra søndag til mandag. Mandag og tirsdag møter altså deltakerne representanter for nordnorsk reiseliv, myndigheter og forskningsmiljøer for å dele erfaringer, og for å bidra til et bedre tilrettelagt reise- og opplevelsestilbud. I tillegg venter flere aktiviteter i og omkring Alta.