2021 – På lag med havets bølger
Kjære alle sammen.
Vi skulle så gjerne ha samlet dere til gløgg, pepperkaker og en god juleklem.
Men slik ble det ikke – korona legger premissene og begrensninger også for årets julefeiring, men vi lar den ikke legge en demper. Det har vi heller ikke gjort gjennom året.
2021 har vært et innholdsrikt år. Vi har holdt høy aktivitet. Vi har gjennomført våre vante aktiviteter og vi har gjennomført nye. Vi har med hjelp av gode hjelpere debutert med camp i polare strøk, dokumentarfilm og virtuell kunstutstilling. Det har vært mye arbeid og det hadde ikke mulig uten alle våre flotte medarbeidere, medspillere og samarbeidspartnere. Tusen takk til hver og en især. Vi er dere evig takknemlige. Uten dere ingen camper, ingen digitale tilbud, ingen dokumentarfilm og ingen kunst.
Alle aktivitetene våre har ett mål for øyet: alle som lever med en funksjonsnedsettelse, skal lære å mestre sin livssituasjon og leve gode, aktive liv. Det er vår motivasjon og vår drivkraft.
Likepersonarbeid
Vi har etablert oss som fremst i Norge på likepersonsarbeid for personer med ervervet ryggmargs- eller hjerneskade. Mentorprogrammet har nådd nye høyder og kull nummer to er snart ferdig utdannet. Det er fantastisk å se hva det betyr for alle som gjennomfører kursene og ikke minst hva det betyr alle de som får glede av mentorenes kunnskap.
Ingen ting kan måle seg med kunnskapen likepersoner har. Når de lærer å bli gode rollemodeller, motivatorer og ledere for seg selv og andre, flyttes grenser. Mentorenes egne muligheter for å lykkes i arbeids- og samfunnsliv øker. De får praksiserfaring på stiftelsens prosjekter for aktiv rehabilitering, og de deltar også i likepersonsarbeid på digitale plattformer - nettbaserte camper og podkaster. De blir forbilder for andre og viser mulighetene som finnes.
De siste to årene har mange blitt kjent med oss gjennom nettserien «Klok av skade», hvor mentorene våre har delt av seg selv og sine historier med et ønske om kunne være gode likepersoner. Siste episode i sesong 2 vil vises i desember, men vi vil fremdeles være her. På nyåret kan brukere og pårørende få snakke direkte med oss gjennom «Klok av skade» sin nye chattetjeneste. Chatten vil bli bemannet av Sunnaasstiftelsen sine mentorer. Mentorene ønsker å bidra til erfaringsutveksling, nettverksbygging, optimisme og mer selvstendighet. De vil ta for oss ulike tema, og kommer til å fremlegge et program for våren i januar 2022.
Campene – aktiv rehabilitiering
I takt med koronaens bølger og med god tilrettelegging har vi klart å gjennomføre alle årets camper: Camp Spinal Sommer og Vinter. Brain Camp Vinter, Yng og Locked-in Syndrom (LIS). Vi har ikke minst for første gang gjennomført verdens første surfekamp for rullestolbrukere nord for polarsirkelen: Camp Spinal Explore i Lofoten ble en suksess. Deltaltakerne fløy inn fra Ålesund, Bergen, Kristiansand, Trondheim, Oslo og Sverige. Instruktørene var ingen ringere enn Norges landslagstrener i surfing, sørafrikanske Shannon Ainslie og den amerikanske krigsveteranen og ekspert i «adaptive surfing» Sandy Sandbakken. Det var surfing, kajakkpadling, lofotfiske og snorkling i krystallklart vann. I 2022 repeterer vi, men da som Brain Camp Explore!
Til sammen klarte vi å gi et tilbud om aktiv rehabilitering til over 100 personer i 2021. I 2022 er målet å kunne inkludere enda flere.
Dokumentarfilmen «Den nye normalen»
I august hadde vi premiere på vår dokumentarfilm «Den nye normalen». Mange vil en gang i livet møte motgang og kriser. Derfor kan vi alle noe å lære av «Den nye normalen» og om kraften i endring og mulighetene som ligger i møter mellom mennesker. Norge er blant verdens beste på å redde liv og den spesialiserte rehabiliteringen i sykehus. Det vi ikke er like gode på er overgangen mellom sykehus og kommuner. Hjemme opplever mange å bli overlatt til seg selv. De blir mer hjelpetrengende enn nødvendig og får ikke utnyttet sitt fulle potensial. Behandlings- og samfunnskostnaden blir høyere enn nødvendig. Men enda verre er den personlige kostnaden: Frarøvelsen av selvstendige liv som kjærester, fedre, døtre og venner. I dokumentaren følger vi tre mennesker i opp- og nedturer og deres reise mot en ny normal etter en livsendrende hendelse. De bærer hver sin historie om liv som ikke ble som forventet, om alvorlig sykdom og ulykke som snudde hverdagen og fremtiden på hodet. Om hvordan det er å bli møtt av samfunnet, familie og venner, skole, arbeidsliv og NAV-systemet når forutsetningene er endret og livet er under omorganisering. Vi vil rette en spesiell takk til Trond Hammer, Anine Johansen og Richard Heltzer som har delt sine historier, sine erfaringer og sin klokskap med oss andre til læring og ettertanke.
Kunstutstillingen Unristricted
I løpet av 2021 har Sunnaasstiftelsen gjennomført pilotprosjektet UNRESTRICTED. Målet er å gi mennesker med nedsatt funksjon en bedre hverdag, et stort nettverk for samhandling og flere muligheter i samfunnet. Prosjektet har i 2021 hatt søkelys på kunst.
I løpet av 2021 er det gjennomført utprøving av kunstaktivitet i VR-briller på flere av Sunnaasstiftelsens prosjekter. Rundt 60 personer, med funksjonsnedsettelse har prøvd kunstaktivitet i VR-briller i løpet av året. Resultatet ble en virtuell kunstutstilling, som kan besøkes frem til 18. februar 2022. Galleriet er et 360° virtuelt miljø som besøkende kan gå inn og se på kunstverkene som blir laget av brukerne. Du finner utstillingen på våre hjemmesider.
Sunnaasstiftelsen er en tydelig samfunnsaktør. Dokumentarfilmen «Den nye normalen», kunstprosjektet «Unrestricted», kronikker og medieomtale rundt alle våre aktiviteter er alle ledd i dette. Vi ønsker å skape møteplasser og debatter, dele informasjon og engasjerer fagmiljøer. Vårt mål er øke kunnskap, skape forståelse og bidra til en bærekraftig utvikling.
Så når mørket senker seg rundt oss igjen og pandemien fortsatt herjer verden, ønsker vi å tenne lys om håp og glede. Sammen skal vi motivere, inspirere og tenne livsgnist og møte de krappeste bølgene med optimisme og tro på fremtiden.
For alle kan ta et valg; et valg om hvordan du kan møte de hardeste og tøffeste bølgene. Enten så kan du la bølgene slå deg ned, eller så kan du ta bølgen og «enjoy the ride».
God jul fra hele team Sunnaasstiftelsen.