Adapt2Explore- inkluderende reiseliv for alle!

I samarbeid med næringsaktører i Nord har Sunnaasstiftelsen etablert prosjektet Adapt2Explore som handler om universell utforming og tilrettelagt reiseliv.

Prosjektet har som mål å gjøre Nord-Norge til et mer tilgjengelig og attraktivt reisemål for personer med funksjonsnedsettelser. Prosjektet ønsker å bidra til et bærekraftig reiseliv i Nord-Norge ved å synliggjøre markedspotensialet for tilrettelagt reiseliv og sette det unike reiselivstilbudet i vår nordligste landsdel på verdenskartet – også for de som trenger noe tilrettelegging.

Prosjektet er delfinansiert over regjeringens tilskuddsordning «Arktis 2030».

Reiselivet vil tjene stort på tilrettelegging

Bedre tilrettelegging for reisende med nedsatt bevegelsesevne kan øke antall turistdøgn i Nord-Norge med 285.000 og gi en omsetningsøkning på over 200 millioner kroner årlig. Det viser en rapport Menon Economics har laget på oppdrag for Sunnaasstiftelsen.

I følge Menon rapporten kan tiltak for å øke tilgjengeligheten i reiselivet i de tre nordligste fylkene føre til en økning på på over 10 prosent fra 2019, året før COVID 19-pandemien. I tillegg til de direkte effektene finnes det også en rekke indirekte effekter som er verdifulle på samfunnsnivå.

Hva taper reiselivet på å ikke inkludere flere? Hvordan kan du med enkle grep tilrettelegge og bidra til gode opplevelser for alle? Les mer om dette HER

Prosjektet er støttet av Arktis 2030 via Troms og Finnmark fylkeskommune og SpareBank1 Nord- Norge Samfunnsløftet.

  • Reiseliv er en av de raskest voksende næringene i verden, og dette åpner opp for flere nye vekstmuligheter både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Økt globalisering bidrar til blant annet nye arbeidsplasser, lokal utvikling og nye distriktskommuner (NHO Reiseliv, 2019). Ettersom reiselivsnæringen er i stadig vekst, er det viktig med god tilrettelegging, slik at alle inkluderes og har mulighet til å reise. Dette er helt sentralt da kundene er de viktigste interessentene i reiselivsnæringen, og god tilrettelegging kan bidra til økt konkurranseevne for reiselivsbedrifter (Norsk Turistutvikling, 2019).

    Personer med nedsatt funksjonsevne representerer et nytt og interessant marked i reiselivsnæringen. Universell utforming og et mer tilrettelagt reiseliv er nødvendig for at alle skal ha like muligheter til å dra på ferie, og for at personer med nedsatt funksjonsevne skal kunne delta på ulike aktiviteter og opplevelser sammen med venner og familie.

    Manglende eller dårlig tilrettelegging gjør at norsk reiselivsnæring går glipp av millioninntekter. Vektlegging av tilrettelagt reiseliv og universell utforming gir derfor store muligheter for næringen. I Norge har det vært begrenset nærings- og forskningsmessig interesse for koblingen mellom reiseliv og funksjonsnedsettelser. Reiselivsnæringen har riktignok som mål å identifisere og tilpasse seg ulike kundegruppers ønsker og behov, men hittil har ikke oppmerksomheten i nevneverdig grad vært rettet mot behovene til personer med funksjonsnedsettelser.

    Dette sammen med mange års erfaring med reise- og opplevelsesnæringen i forbindelse med stiftelsens ulike tilbud for aktiv rehabilitering, er bakgrunnen for at stiftelsen har etablert et prosjekt som handler om universell utforming i Nord-Norge.

    Det mangler kunnskap hos aktørene på hvordan de med enkle grep kan tilrettelegge for personer med funksjonsnedsettelse. Prosjektet har derfor som mål å gi økt kunnskap til lokalt næringsliv om hvordan man med enkle tilpasninger kan gjøre reise- og aktivitetstilbudene i nord mer tilgjengelig for personer med nedsatt funksjonsevne.

    Adapt2Explore vil også bidra til oppmerksomhet og effektiv spredning av informasjon om tilrettelagt reiseliv («accessible tourism»).

  • Målsetning for prosjektet er å gi:

    • Økt kunnskap om universell utforming og tilrettelagt reiseliv.

    • Synliggjøre markedsverdien av tilrettelagt reiseliv.

    • Konkrete anbefalinger for inkluderende reiseliv med fokus på fysiske tiltak som bidrar til bedre tilgjengelighet, og informasjonstiltak som den enkelte reiselivsbedrift kan benytte for å imøtekomme brukernes behov for å kunne planlegge og bestille en reise og et ferieopphold.

    • Nye muligheter og økt livskvalitet for personer med funksjonsnedsettelse og deres familier.

    1. Reiselivsnæringen i Nord-Norge får mer kunnskap om funksjonsnedsettelse og lærer mer om å tilpasse sitt tilbud til kundegruppen (personer med funksjonsnedsettelser og deres reisefølge).

    2. Den kommunale helse- og omsorgstjenesten i Nord-Norge får styrket sin kompetanse og blir en del av et nettverk innenfor rehabiliteringsfeltet. Dermed kan disse yte kompetent veiledning til personer med funksjonsnedsettelser og til reiselivs- og opplevelsesnæringen.

    3. Helsepersonell som deltar som ledere på Sunnaasstiftelsens camper tilegner seg kunnskap som de tar med seg og som kan deles med kolleger på sin faste arbeidsplass.

    4. Flere personer med funksjonsnedsettelser velger Nord-Norge som reisedestinasjon og kan dra full nytte av lokale bo- og aktivitetstilbud. Dette gjelder også internasjonale kunder som reiser til Nord-Norge/Arktis for å oppleve klima, natur, aktiviteter og kultur.

    5. Personer med funksjonsnedsettelser som bor i Nord-Norge får mer kompetent veiledning der de bor.

    1. Flere personer med funksjonsnedsettelser vil bruke Nord-Norge som reisemål.

    2. Aktørene innenfor reiseliv og opplevelser i Nord-Norge vil styrke sin konkurransekraft og øke sin verdiskaping gjennom økt kunnskap, bærekraftig utvikling og omstilling. Dette fordi næringen vil utvikle et bedre tilbud til personer med funksjonsnedsettelse og deres reisefølge.

    3. Tilbydere av helse- og omsorgstjenester (inkl. rehabiliteringstjenester) i regionen får styrket faglig kompetanse på funksjonsnedsettelser, rehabilitering og tilpasning av aktiviteter. Det skjer blant annet fordi de blir en del av et faglig nettverk som går på tvers av tjenestenivå. Dette vil i sin tur også komme sluttbrukerne til gode - både bosatte i regionen og tilreisende.

  • I 2024 skal Sunnaasstiftelsen ha et tilsvarende program i Tromsø, hvor målet er å bidra til konkrete anbefalinger for inkluderende reiseliv. Målet er at dette skal føre til at det blir lettere for reiselystne med nedsatt funksjonsevne å finne relevant informasjon på aktørenes hjemmesider og på nett for øvrig, både om transport, overnatting, opplevelser og spisesteder.

    Det arbeidet som skjer i samhandlingen mellom stiftelsens nettverk av personer med nedsatt funksjonsevne og reiselivsnæringens representanter vil være av stor verdi for å spre kunnskap og øke bevissthet om satsing på tilrettelagt reiseliv.

    Analysearbeid som gjøres i forbindelse med prosjektet vil ha betydning for å vise samfunnsnytten av økt innsats på «accessible tourism» og den verdiskapingen dette fører med seg for næringens aktører. Sunnaasstiftelsen vil gjennom sitt arbeid innenfor aktiv rehabilitering, forskning og innovasjon ha et kontinuerlig og langsiktig fokus på universell utforming og bedre tilgjengelighet.

    Erfaringene fra prosjektet vil ha stor overføringsverdi når det gjelder universell utforming og tilrettelagt reiseliv i hele Norge.

  • På oppdrag fra Sunnaasstiftelsen har Menon Economics gjennomført en mulighetsstudie om reiseliv i Nord-Norge for personer med nedsatt bevegelsesevne. Målet med oppdraget er å vurdere markedspotensialet knyttet til å gjøre reiselivsopplevelser i Nord-Norge mer tilgengelig for personer med nedsatt bevegelsesevne, hva dette vil kreve av kunnskap, kommunikasjon og investeringer fra reiselivsnæringen, samt hvilke samfunnsgevinster tilrettelegging av denne typen aktiviteter vil kunne skape. 

    Menon Economics Rapport- Reiseliv i Nord-Norge for personer med nedsatt bevegelsesevne


Neste arrangement

 

Støttet av

Gjennom Samfunnsløftet støtter SpareBank1 Nord-Norge små og store prosjekter som gjør landsdelen vår til en enda bedre plass å bo.

Se film om prosjektet

Adapt2Explore- inkluderende reiseliv for alle.

Film: Wojciech Skulski, Sklusky Film

 
Forrige
Forrige

Brain Camp Yng - foreldre

Neste
Neste

Get WheelchairAble